Една от най-тревожните тактики за насилие и контрол във взаимоотношенията

Насилници дрогират партньорите си с цел контрол, сексуална злоупотреба и злепоставяне

НАКРАТКО:

  • Някои домашни насилници дрогират партньорите си без тяхното знание и съгласие.
  • Дрогирането на човек без неговото знание е престъпление, което засяга във висока степен здравето му и понякога води до фатален край.
  • Хората, работещи с жертви на насилие от страна на интимен партньор, трябва да попитат за възможно упояване с наркотични вещества

Хората, които биват дрогирани без тяхното съгласие и знание, рядко са сигурни какво точно се е случило. Възможно е при събуждане да се чувстват замаяни и да си помислят, че имат махмурлук или пък, че замаяността им се дължи на приети лекарства или болест. Ако партньорът я дрогира често жертвата често се чувства слаба, уморена, объркана и изпитва психическа или физическа болка. Жертвите могат да изпитват благодарност и зависимост към подобен партньор-насилник, който изглежда, сякаш се грижи за тях. В крайна сметка, кой би помислил, че партньорът му е способен да го дрогира без неговото знание?

Нека разгледаме няколко истории на реални хора, които са били жертва на умишлено упояване с наркотични вещества. Тези разкази са съставени на базата на разговори с оцелели жертви и с тяхното съгласие да бъдат публикувани. Важно е да отбележим, че онези, които дрогират партньорите си, обикновено прибягват и до други форми на насилие.   

Дрогиране с цел повече контрол над жертвата

Приемането на наркотик, може да замъгли съзнанието на жертвата, което я прави уязвима за други форми на насилие.  

Веднъж, приятелят на Лили – Майк – ѝ дал хапче, което изглеждало като обикновен медикамент срещу настинка, но понастоящем тя смята, че хапчето всъщност е било успокоително. 10 часа по-късно, Лили се събудила без спомен какво се е случило. Двамата се посмели на „умората“ й, довела до дългия сън. Месеци по-късно, Лили открила, че Майк е инсталирал скрити камери в апартамента ѝ, докато е била под влияние на успокоителното. 

Преди следобедните ѝ дремки, съпругът на Марта често й давал чаша сок. Тя описва, че след подобен следобеден сън, се събуждала без сили, нещо, което спряло да се случва след раздялата им. Връщайки се назад, Марта вярва, че съпругът ѝ я е дрогирал, за да може да се обажда необезпокояван на любовниците си, да прегледа телефона и компютъра ѝ и да открадне пари от банковата ѝ сметка. 

Ден преди теста за наркотици на новата ѝ работа, Крис дрогирал съпругата си. Тя не преминала теста, вследствие на което работата ѝ бива отказана, което я затруднило да прекрати връзката им.

Упояване с цел довеждане до състояние на безпомощност или дори убийство

Жертвите на умишлено дрогиране, може да изпитват трудности с рутинни дейности във всекидневието си, което прави бягството от партньора и ситуацията още по-трудно.

Преди да започне да се среща с Чарли, Каси била здрава и жизнена жена. След брака и раждането на децата им, Каси започнала да страда от уртикария, болки в стомаха и ставите, главоболие, отпадналост и изтощение. Тя едва успявала да стане от леглото си. Каси си мислела, че е изпаднала в депресия или че страда от някакво мистериозно заболяване. Съпругът ѝ – Чарли, бил до нея по време на медицинските прегледи, но симптомите ѝ така и не били диагностицирани напълно. Един ден Каси дочула как Чарли казва на децата им: „Мама скоро ще ни напусне“ и осъзнала, че има вероятност съпругът ѝ да ѝ дава отрова под някаква форма. Възможно най-бързо тя избягала с децата си и всичките ѝ симптоми изчезнали. Каси предполага, че съпругът ѝ се е опитал да я отрови чрез вещество, поставено в храната ѝ, която той грижовно носел всеки ден до леглото ѝ.

Дан споделя, че приятелят му – Сам, предложил да поеме грижите да му дава лекарството, нужно за наскоро диагностицираното му заболяване. Лекарят на Дан не разбирал защо състоянието му не се подобрявало с времето. Лекарят дори увеличил дозата на медикамента няколко пъти, но Дан продължавал да се влошава. В крайна сметка Дан открил, че през цялото време Сам му е давал  друго лекарство и изглежда се е забавлявал, докато е наблюдавал състоянието му.

Упояване с цел сексуално насилие

Предполагаемата употреба на успокоителни с цел сексуална злоупотреба с жени от страна на Бил Козби – американски комик, режисьор, продуцент, музикант, сценарист и политически активист – успя да повиши обществената осведоменост над сексуалните посегателства чрез употреба на наркотици. Но възможно ли е някой да упои човека, с когото живее или за когото е женен, с цел сексуален контакт? За съжаление отговорът е – да.

Известен е случай на съпруг-насилник упоил жена си, за да ѝ направи интимни снимки, а в друг случай от Индианополис, мъжът-насилник дрогирал съпругата си и майка на двете му деца, за да я насили сексуално.

Интернет пространството е пълно с всякакъв вид порнография, включително сомнофилия – желание за сексуален контакт със спящ човек или човек, намиращ се в безсъзнание. При нормални условия, ако даден човек започне сексуален контакт със спящ човек, спящият ще се събуди. Следователно, за да изпълни желанията на сомнофила, пасивният човек трябва, или да се преструва на заспал, или да бъде упоен, или припаднал след прекомерна употреба на алкохол.    

Ако двама души се съгласят, че единият от тях ще бъде дрогиран или упоен с цел секс, то това може да се приеме като разкрепостеност, с която и двамата са съгласни. Ако обаче даден човек упои друг без неговото знание и съгласие, за да му попречи да се противопостави на сексуалния акт, то тогава говорим за престъпления, които попадат в различни категории съгласно законите в дадената държавата. Както и при други сексуални практики, поведението и желанията на сомнофилите може да ескалират, за да се поддържа тръпката. В един момент преструването на партньорът им, че спи, може да не им е достатъчно и да доведе до опит за дрогирането му или до упояване на друг, трети човек без неговото съгласие.

Повечето хора, които упояват партньорите си с цел сексуален контакт, не са психично болни и не страдат от сомнофилия. Всъщност те правят неморален (и осъдим) избор да отнемат способността на партньора си да казва „не“, „не сега“ или „не така“.

Бившият приятел на Карла – Херман, я насърчил да приема всичките си лекарства вечер, като това включвало хапчета за алергия, антидепресанти и приспивателни. Понякога се случвало да я подтиква да пие повече вино на вечеря, така че в крайна сметка Карла изпивала повече, отколкото искала. На следващия ден той я будел за работа и тя си мислела колко добре се грижи за нея. Една сутрин, Карла се събудила с толкова силна ректална болка, че заплакала под душа и заподозряла, че след като е заспала, Херман я е изнасилил анално. Следващият път, в който Херман я подтикнал да пие вино и да приеме лекарствата си, Карла тайно изляла виното и изхвърлила част от хапчетата, след което започнала да се държи сякаш е уморена и упоена. Карла се престорила на заспала и Херман незабавно се опитал да я насили сексуално. Това довело до края на връзката им.

Шеръл нямала представа какво се случва, докато не попаднала на видео. Така разбрала, че приятелят ѝ я дрогирал, след което канел приятелите си, за да правят секс с нея, докато тя е в безсъзнание. Той заснемал тези групови изнасилвания, след което продавал видеата в интернет.

Съпругът на Шарлийн – Дарън, имал склонност към физическо и сексуално насилие. Той се опитал да тласне жена си към идеята за „размяна на партньори“, като настоял Шарлийн да ходи заедно с него в стриптийз клубовете, които посещавал. Той дори се опитал да я накара да се съгласи на „размяна на съпруги“ с техни приятели. Дарън често се подигравал на Шарлийн заради това, че не държала на алкохол и се напивала до безсъзнание от две питиета. Когато се намирала в подобни безпомощни състояния, той събличал дрехите й, поставял я в странни пози, снимал я, след което раздавал снимките на приятелите им. Дарън открито признал на Шарлийн, че е правил секс с нея, докато е била в безсъзнание, като й казал, че вината, че пие толкова много, е само нейна. Шарлийн споделя, че никога не е обмисляла възможността съпругът ѝ да я е дрогирал, докато в един момент не го напуснала и оттогава никога повече не е губила съзнание. По професия Дарън бил лекар с широк достъп до лекарства, които вероятно е използвал, за да я докара до състояние на безпомощност.

Упояване с цел дискредитиране на жертвата пред полицията и съда

Някои насилници упояват жертвите си, за да направят получаването на полицейска или правна защита по-трудно. Дрогираната жертва не може да си спомни с точност какво се е случило по време на нападението. Освен това информацията, получена от човек, намиращ се под въздействието на упойващи вещества, изглежда по-малко достоверна и самата жертва може да бъде третирана като поредният „луд зависим“ както от полицията, така и от медицинския персонал. Някои насилници слагат наркотични вещества в храната или напитката на текущия или бившия си партньор, така че да подсигурят провала му на теста за наркотици, свързан с получаването на попечителство.    

Антъни упоил Миа, след което прерязал китките ѝ. После извикал линейка и казал на медицинския персонал, че Миа е направила опит за самоубийство, като е срязала вените си и е приела наркотични вещества. Миа бива приета в психиатрична болница. В този случай и за щастие опитът на Антъни не е бил успешен. Лекарите в болницата повярвали на разказа на Миа и ѝ помогнали да си намери безопасно жилище, след което да върне дома и децата си.

Стиви дрогирал съпругата си – Селма, след което няколко пъти позвънил на полицията от телефона ѝ. Когато полицаите се появили, Стиви посочил припадналата на дивана си съпруга и я нарекъл „наркоманка“. След този случай Селма вече се колебаела дали да звъни полицията. Стиви я убедил, че полицията няма да вземе под внимание обвиненията ѝ за домашно насилие.

Упояването на интимен партньор може да доведе до сериозни наранявания – дори смърт.

Когато лица без медицинска експертиза дават лекарства на други хора, това може да доведе до тежки или трайни травми и увреждания, а понякога дори и до смърт.

Една вечер, в която Зион вече била приела алкохол, приятелят ѝ ѝ дал силно приспивателно и антидепресант без нейното знание. Вследствие на тази комбинация от силни медикаменти, Зион получила ужасна реакция – започнала да халюцинира и да реже ръцете си. Раните ѝ изисквали незабавна животоспасяваща лекарска намеса. Кръвните тестове показали, че приятелят я е дрогирал. Зион се съгласила на съдебно-медицинска експертиза за сексуално посегателство, която показала ясни признаци на анално изнасилване. Зион не си спомняла какво се е случило. Полицията записала показанията ѝ, но Зион отказала да посочи името на насилника – чувствала се прекалено уплашена и в капан. Зион вярва, че този случай не е бил първият, но точно тази комбинация от лекарства е причинила тази почти фатална реакция. 

Как всъщност се случва дрогирането на интимен партньор?

Някои насилници упояват партньорите си с лекарства, предписани по рецепта, други се снабдяват с наркотици, или с лекарства без рецепта, или пък с комбинация от споменатите, понякога в допълнение към алкохолно питие. Насилниците сипват лекарството или наркотика в напитката или храната на жертвата или им подават медикаментите, като ги лъжат за какво точно са. В редки случаи, насилниците дрогират жертвите си чрез субстанции, поставени във вагината или ректума им.

Упояването на партньор без неговото знание и съгласие е поредното оръжие в ръцете на контролиращия насилник. 

Източник: Lisa Aronson Fontes, Ph.D, Psychology Today, December 26, 2021