Икономическа независимост

Кого си представяш като си мислиш за силна, независима жена – дали някой, който стои в позата на Wonder Woman? Представяш ли си някой, когото познаваш? Може би някой, с когото работиш, или някой, който е оказал голямо влияние върху живота ти?

Когато мислиш за силна, независима жена, мислиш ли за себе си?

Смисълът на икономическата независимост е в свободата.

На някои жени им изглежда изгодно да си “хванат” чичко-паричко, който да се грижи за тях, да задоволява нуждите им и да им купува скъпи подаръци.  В други ситуации жените биват убеждавани от партньора си да напуснат работата си. И в двата сценария стават финансово зависими от него.

Когато си икономически зависима от партньора си, е извън твой контрол дали той ще те насилва, или не. Изборът е изцяло негов.

Ти може да имаш късмета да не попаднеш на насилник, но защо да разчиташ само на късмета си?

Жена, която сама плаща сметките си, която сама си купува нещата, която може да издържа децата си, няма необходимост от мъж на всяка цена. Когато си независима и нямаш нужда от някого по-лесно поставяш граници и не е нужно да търпиш да бъде наранявана. Финансовата стабилност и самостоятелност е стъпка към свободата.

Често пъти обаче, жените, живеещи в насилствена среда не могат да я напуснат и да заживеят самостоятелно, защото нямат достатъчно спестявания, нямат собствено място за живеене и достъпа до пазара на труда е затруднен. Особено ако имат малки деца, за отглеждането, на които няма кой да им помага. В такъв случай изглежда, че изборът е между насилие или бедност. Но колкото и трудна и отчайваща да ни се вижда ситуацията ни, не бива да забравяме, че ние имаме контрол над бъдещето си.

Ако започнеш да развиваш потенциала си, да поставяш граници и да контролираш финансите си можеш да промениш живота си. Новопридобитото самочувствие е това, което ти е необходимо, за да повярваш във възможностите, силата и борбеността си. Днес е един чудесен ден за началото на твоята трансформация в силна, независима жена. “Днес” е начин на мислене, днес е точното време, за да започнеш промяната, защото ако не промениш нещо още днес, то цикъла на пасивност ще започне отново утре.

РАЗпредели труда в домакинството

Разделението на труда, при което грижата за децата и домакинството се поема изцяло или предимно от жената, води до невъзможността тя да извършва и висококвалифицирана платена работа, което я поставя в положение на неравнопоставеност и неравенство в двойката.

Не бива да забравяш, че усилията в една здравословна връзка са разпределени по равно. Не оставяй домакинската работа да се превърне в нещо, което в семейството се смята за “твоя” длъжност. Работата по дома е изморителна и натоварваща, заема време от деня ти и те отдалечава от целите ти, затова е нужно да отстояваш позицията си. Ако вече се усещаш в такава ситуация нека това е знак, че трябва да предприемеш промяна, защото заслужаваш да бъдеш уважавана и подкрепяна.

Това важи и за грижата за децата. Често се случва майката да поема цялата грижа, а бащата да ѝ  “помага”. Двамата родители трябва да се еднакво въвлечени в отглеждането и възпитанието на децата, на първо място, защото децата имат нужда от това, но и защото така самата ти ще имаш време да работиш върху кариерата си, себе си и бъдещето си.

повиши квалификациите си безплатно

Освен платени курсове за квалификация, онлайн можеш да намериш много безплатни алтернативи, с които да придобиеш знания и умения в сфери, които те интересуват, за да отвориш нови врати в живота си.

Бюро по труда

Провери за безплатен курс по преквалификация в регионалното Бюро по труда – такива се организират редовно по различни програми и мерки за заетост и обучение.

СофтУни

Провери за безплатен курс по начални умения по програмиране от SoftUni. Провеждат се и еднодневни безплатни семинари по различни теми от ИКТ сферата.

Duolingo

Припомни си знанията по чужд език или започни да учиш втори чужд език безплатно с Duolingo.

Berkeley University of California

Виж безплатния 11-седмичен онлайн курс по положителна психология на английски език на Berkeley University of California. Научи научно обосновани принципи и практики за щастлив и смислен живот, подкрепени с изследвания.

Кан Академия в България и сдружение „Образование без раници“

Кан Академия е платформа за безплатно образование с над 8000 урока и 100 000 упражнения по математика, програмиране, компютърни и други науки. Академията се използва по цял свят от над 26 000 000 потребители. Уроците обхващат учебните предмети от 1-ви до 12-ти клас, подготвителни модули от университетското образование и множество теми от общокултурен характер, включително партньорско съдържание от организации като NASA, MIT, MoMA и много други. Сдружение „Образование без раници“ превежда на български език съдържанието на платформата и насърчава използването й за развитие на практически умения.

Аула.бг

Аула.бг предоставя след регистрация безплатен курс за програми като Word, Excel, Powerpoint, Photoshop, Illustrator, Autocad и др. Само ако курсът ви харесва и ви върши работа може да платите таксата, да го изкарате до край и да получите удостоверение. Ако курсът не ви хареса, може да прекратите обучението си по всяко време и не дължите никаква такса.

Google – Дигитален гараж

Под наименованието Дигитален гараж – Двигател на успех в България Google предоставят безплатна възможност да получат електронните умения, които са им нужни, за да развият бизнеса, кариерата или увереността си. След гледане на видео уроците и решаването на тест (на английски език) потребителят получава виртуални значки в личния си профил.

60 безплатни онлайн курса

Колекцията предоставя Hubspot в публикация с добри опции за повишаване на квалификацията и уменията.

намери си работа

Започването на „каквато и да е работа“ не е изход към устойчива самостоятелност. Нискоквалифицираните работни позиции и ниски заплати нямат потенциал за растеж и финансова стабилност, и в много от случаите водят до несигурност. Жените в бедност често изпадат в един постоянен порочен кръг от движение от нискоквалифицирана работа до зависимост от обществена помощ. Не се задоволявай с по-малко, от колкото знаеш, че можеш да постигнеш.

В интернет има много информация за различни начини да увеличиш дохода си, търси и се интересувай. С поставяне на постижими цели и постоянство можеш да постигнеш финансова независимост и свобода.

Полезно при подготовката на автобиография

Топ 6 тенденции при изготвянето на CV

Какво трябва да съдържа успешното CV

Перфектната автобиография (CV)

Какво да не включваш в автобиографията си

контролирай финансите си

Осигуряването на дългосрочна стабилност изисква да спестявш и да контролираш парите си.

Ако имаш финансови цели, ако искаш да си купиш кола или да отидеш на почивка или да имаш достатъчно спестявания в банката, всичко започва с това да контролираш финансите си.

Ако си във връзка, това не означава, че можеш да оставиш финансовия контрол на някой друг.

Дори да си в отпуск по майчинство или домакиня, която не носи отговорност за прехраната, това не означава, че нямаш принос и нямаш думата във финансовите въпроси, които се случват във вашия дом. Ако не знаеш общата сума на дълговете си, или сумата пари, която имаш в банката, или кога трябва да платиш сметките си, тогава трябва бързо да се погрижиш за това.

благодарността на фокус

Ако имаш работа, която те прави нещастна, или не харесваш шефа си, тогава си намери нова работа. Лесно е да се каже, но понякога не е толкова просто и нямаме възможността просто да променим нещата, които не харесваме. Това което имаме е избор как да реагираме на тях.

Вместо да мислиш колко много мразиш работата си, можеш да промениш настройката, че си благодарна, че имаш работа и полагаш усилия да намериш още по-добра.

Изразяването на благодарност помага да погледнеш с други очи на ситуацията и на себе си, помага да започнеш да забелязваш хубавите неща в живота.

Мислите ни оказват голям ефект върху действията ни и ако мислим позитивно ще променим начина, по който реагираме на случващото се около нас. По този начин освобождаваме ума си и си помагаме да излезем от “дупката” на безпомощност и отчаяние.

Поставяй благодарността за това, което имаш на фокус, визуализирай намерението и действието, като с примера по-горе – да получиш нова работа, която харесваш повече, защото това, което мислим, в крайна сметка се оказва нашата реалност. Можем да променим реалността си като си представяме една по-добре такава и гледаме към бъдещето си с добри очи.

развивай потенциала си

Понякога не осъзнаваме колко сме силни. Може би дори не забелязваш навиците на една уверена жена, която вече имаш, а може би все още си силна под прикритие. Развиването на нови способности изисква осъзнаване и фокус. Ето кои са чертите, присъщи на уверената и силна жена:

Целеустременост

Тя знае какво иска и предприема действия, за да го постигне. Уверената жена има мислене в посока “растеж” и се поставя извън зоната си на комфорт. Въпреки че е трудно и понякога изглежда страшно, тя обича да предизвиква страха и да излиза от познатото пространство, наречено зона на комфорт. Възможността за растеж и нови преживявания се крият сред нещата, които днес ти се струват невъзможни.

Всички имаме цели в живота. Независимо дали ги вербализираме като цели или ако просто кажем „един ден бих искал да…“ и добавим най-съкровените си желания в изречението, всички ги имаме.
Но разликата между жените, които са силни и независими, и тези, които не са, е, че силните, независими жени имат планове да постигнат целите си.

Техният „един ден“ вече не е „един ден“, а има действителна дата. Ако работят за закупуване на къща, те имат времева рамка, в която искат да купят къща. Или още по-добре, конкретна дата.

Грижа за себе си

Грижата за себе си е нейният основен приоритет. Тя пази енергията си и страни от токсични хора и отношения, които я изтощават. Уверената жена знае своята стойност, своите ценности, поставя ги на първо място, когато взема решения и не прави излишни компромиси.

Самочувствие

Тя поставя здравословни граници, така че хората около нея имат ясно разбиране какво ще търпи и какво няма – точка.  Независимата жена е себе си, автентична е и не прави компромис със стандартите си. Тя няма болезнена нужда от вниманието и похвалата на тези около нея, нейната самооценка не зависи от одобрението на другите.

Самосъстрадание

Не бива да забравяш, че самоуверената жена е и самосъстрадателна. Тя има своите моменти на ниско самочувствие, съмнения, неуспехи и т.н., разбира се, че няма как да е уверена 24/7. С любов към себе си, осъзнаване и приемане на собствените си чувствата, тя се изправя и продължава да крачи към мечтите си и да гради бъдещето си.

Силните, независими и уверени жени не са перфектни, те просто знаят, че са невероятни, въпреки несъвършенствата си.

Самодостатъчност

Има разлика между това да не харесваш времето сама и да се страхуваш от това да си сама. Ако се чувстваш добре сама, означава, че се чувстваш комфортно със себе си, харесваш се и можеш да се насладиш на собствената си компания. Това са все признаци на силна, независима жена, която не се нуждае от други, за да се чувства добре, а просто се радва на компанията им.

Времето прекарано насаме ти помага да се опознаеш, стига да не го губиш в телефона, пред телевизора или в скука. Грижи се за себе си. Представи си, че си някого, когото много харесваш. Изведи се на среща, организирай си кино вечер с любими филми, поглези се на спа, сготви си нещо специално и вечеряй на свещи, напиши си любовно писмо, купи си цвете – каквото би те накарало да се почувстваш щастлива, специална и обгрижвана.

Направи това за себе си и прегърни момента, усети как се чувстваш. Прави жестове за себе си често, обгрижвай се и неусетно ще забележиш, че мисленето ти се променя – ще усетиш колко по-сигурна, уверена и важна се чувстваш. Ще усетиш как виждаш по различен начин себе си, когато се погледнеш в огледалото. Не забравяй – най-важното в твоя живот си ТИ.

Източници:

БАИТ – eSkills For Future

Капитал Кариери