Лечение на емоциите чрез медитация

Възстановяване след насилие – лечение на емоциите чрез медитация

Адаптирано от книгата „Тормозени“от Невил Евънс

Снимка: Elina Fairytale – Pexels

Защо медитацията като инструмент за лечение на емоциите след преживяно насилие може да помогне

Насилникът ви измъчва, защото действията му са отражение на това как се чувства. Ако се чувства ядосан, той ще действа с гняв и негодувание. Насилникът прехвърля негативността си върху вас. Тогава и вие ще почувствате негативните емоции. Когато сте болни, приемате лекарства, за да се почувствате по-добре. Лекарството неутрализира заболяването. Медитацията действа като лекарство. Със силата на мисълта можете да противодействате на ефекта от негативните емоции.

Ако умът ни е спокоен, ние ще се освободим от притеснения и психически дискомфорт и така ще изпитаме истинско щастие и релаксация. Но, ако умът ни не е спокоен, ще ни е много трудно да бъдем щастливи и спокойни. Тормозът унищожава нашето спокойствие и щастие. Само вие обаче можете да вземете решение и да подобрите нещата.

Има много форми на медитация. Медитацията може да ви помогне за подобряване на вашето щастие и за лечението на емоциите ви, докато се възстановявате от насилието. Опитайте различни стилове на медитация и експериментирайте с този, който отговаря на вашите специфични нужди. Някои стилове се фокусират върху определен религиозен аспект, а други – не. Това зависи изцяло от вас.

Какво е медитация?

Медитацията е практиката да фокусирате ума си върху положително, добродетелно чувство. Например, ако се чувствате огорчени и негодуващи, фокусирайте своята медитация върху чувството на любов. След като прекарате известно време, концентрирайки се върху любовта, умът ви ще се почувства по-спокоен. Медитацията води началото си от много от световните религии. Това е техника, при която няма правилно или грешно. Целта на медитацията е да обучи ума да мисли по-позитивно.

Ако медитираме редовно, умът ни постепенно ще става все по-спокоен и ще изпитаме по-чиста форма на щастие. В крайна сметка ще можем да останем щастливи през цялото време, дори и при най-трудните обстоятелства.

Какви са ползите от медитацията, когато лекувате емоциите си?

Медитацията е била обект на много научни изследвания. Доказано е, че тя намалява стреса и подобрява чувството на релаксация.

Как да медитирам?

Медитирайте на чисто, подредено и тихо място.

Не бързайте да започнете със самата техника, а отделете няколко минути, за да се отпуснете в удобна поза с изправен, но не напрегнат гръб.

Винаги започвайте с положително желание да облагодетелствате себе си и другите чрез своята медитация.

Опитайте се да не забравяте предмета на медитация. Предметът е чувството, върху което се опитвате да се фокусирате.

Преди да излезете от медитацията, мислено посветете положителната енергия, която сте създали, на себе си и на другите.

През целия ден се опитвайте да си припомните усещането от медитацията толкова често, колкото можете. Използвайте го, за да ръководите всичко, което мислите, казвате и правите. Прекарвайте двадесет минути всеки ден в медитация.

Какво мога да очаквам?

Ще отнеме известно време, за да овладеете практиката на медитация, отнасяйте се към всяка сесия бавно. Медитацията е умение, което се учи. Както всички останали умения, трябва да практикувате ежедневно. Не бъдете строги към себе си в първите дни. Ще започнете да получавате проблясъци на спокоен ум, но с време и усилия тези проблясъци ще стават все по-дълги.

Примерна медитация – “дихателна медитация”

Седнете на стол в тиха стая сами. Изключете телефона и си дайте двадесет минути непрекъснато време. Дръжте краката си здраво на пода. Поставете ръцете си в мудра и намерете отпусната позиция с изправен гръб. Затворете очите си. Поемете дълбоко въздух, докато броите наум до четири. Издишайте дълго, докато броите до шест. Продължете така, докато се почувствате малко по-спокойни. Прекарайте пет минути, дишайки дълбоко.

Мислите ще продължат да идват в главата ви. Не се опитвайте да ги спрете, а ги оставете да идват и да си отиват. Мислите са като прилива; идват и си отиват. Опитайте се да не позволите на прилива да ви отнесе в морето.

Продължете да се фокусирате върху дъха си. Когато вдишвате, почувствайте как хладен въздух преминава през ноздрите ви, а когато издишвате, почувствайте как топъл въздух излиза през ноздрите ви. Съсредоточете се върху усещането за студен и топъл въздух. Продължете да вдишвате дълбоко, докато броите до шест и да издишвате също, докато броите до шест. Опитайте се да задържите концентрацията върху това  за пет минути. В рамките на тази дихателна медитация се стремим да се съсредоточим върху дъха.

Отпуснете се и дишайте. Докато се отпускате, поддържайте концентрацията си. Докато вдишвате, представете си дъха като бял дим, който влиза в тялото ви, помага ви и подхранва всяка клетка в тялото ви. Докато издишвате, си представете гъст черен дим да напуска тялото ви, което ви прави по-подмладени и по-силни. Представете си, че бавно прочиствате ума си. Визуализирайте своето чисто сърце и се почувствайте в мир със себе си.

Продължете бавно, като се концентрирате върху дъха си, наслаждавайки се на това пространство на спокойствие и щастие. Отворете очи.

Медитация при чувство на гняв – Фокусиране върху любящото съзнание

„Чувствам се наистина ядосана. Стомахът ми се бунтува и съм наистина раздразнена. Просто искам да ударя някого. Как смеят да ми го причинят? Мразя ги и мразя живота си. Просто искам да плача, Ааааа !”

Медитация

Седнете сами на стол в тиха стая. Изключете телефона и си дайте двадесет минути. Дръжте краката си здраво на пода. Поставете ръцете си в мудра и намерете отпусната позиция с изправен гръб. Затворете очи. Поемете дълбоко въздух, докато броите наум до четири. Издишайте дълго, докато броите до шест. Продължете с това, докато се почувствате малко по-спокойни. Прекарайте пет минути, дишайки дълбоко.

Има много хора, които искат и работят, за да ви направят щастливи. Вярвате или не, но добротата е навсякъде около нас. Всяко действие, което човек прави, има в основата си акт на доброта. Нека започнем  с вас, искам да вземете предвид добротата, която сте получили. Докато четете следващите редове, искам да мислите за собствения си живот и да почувствате щастието на всеки човек.

Дрехите, които носите, са резултат от нечие друго щастие. Много хора са участвали в изработването на дрехите – в по-тежки условия от тези, в които живеете. Построени са пътища, които помагат за транспортирането на дрехите. Пътищата са изградени с тежък физически труд при много тежки обстоятелства. Работниците са работили за своето и вашето щастие. Накрая дрехите биват изложени в магазин. Вие сте получили пари, за да можете да ги закупите.

Стаята, в която седите, е построена, за да осигури на вашето семейство подслон и сигурност. Архитектът, строителят, дърводелецът, мазачите, всички са работили, за да ви осигурят тази основна нужда. Ястието, което сте яли последно, е минало през много ръце, преди да го изядете. Фермерът, опаковчикът, готвачът са работили, за да ви нахранят. Те са направили това, за да осигурят щастие на себе си и на другите.

Щастието се ражда от любов. Книгата, която четете, ви е дадена, тъй като другите искат да сте щастливи. Семейството ви е прекарало часове да ви учи да четете и ви изпрати на училище. Учителят ви е научил на много умения, за да можете да си сътрудничите с този свят. Всичките ви ежедневни нужди са посрещнати. Някой някъде е обмислил вашите проблеми и е предоставил решение на вашето страдание. Имаме централно отопление, чиста канализация, лекарства, благотворителни организации, транспорт, образование, музика и т.н. Всичко, което е около нас, е осигурено от много хора. Всъщност написах тази книга, тъй като искрено искам да бъдете щастливи.

Съсредоточете се върху усещането и разбирането, че другите са действали в резултат на любов. Докато визуализирате цялата тази доброта, фокусирайте се върху чувството на любов, което се развива в сърцето ви. Сега задръжте чувството на любов в сърцето си, докато започне да избледнява.

Докато избледнява, напомнете си колко хора са ви облагодетелствали и са действали от любов, отново се съсредоточете и се концентрирайте върху чувството на любов.

Когато излезете от медитацията, се върнете към фокуса върху дъха си, представете си целия ви гняв, който бавно се издига във въздуха като гъст черен дим. Докато поемате дъх, си представете чиста светлина, влизаща във всяка част от тялото ви.

Медитация за излекуване на житейски проблеми

Тази мощна медитация е известна още като „вземане и даване“. Това е медитация, която лекува и възстановява.

Представете си всички проблеми, тревоги и страхове, които имате относно тормоза, който ви се случва. Представете си ясно хората, обстоятелствата и ситуациите. Припомнете си болката, която сте изпитвали, и емоциите, натрупани в натежалото ви сърце.

Сега си представете, че се издигате над цялата тази болка и ясно виждате всичко, което ви се е случило. Бавно си представете, че превръщате тези видения в гъст черен дим. Докато поемате дълбоко въздух, представете си целия черен дим, който влиза в тялото ви. Димът се изчиства, когато влезе в сърцето ви и се разтваря.

Сега, докато издишвате, си представете как изпращате лъчи топла, чиста светлина от сърцето си, разбиващи цялото нещастие на света. Изпратете колкото се може повече светлина до колкото можете повече хора. Продължете да използвате тази визуализация, докато вдишвате и издишвате. Фокусирайте концентрацията си върху тази медитация толкова дълго, колкото можете.

Виж още: Утвърждения

Източник:

Neville Evans, Hidden Hurt