Обич към себе си

Как да се научим да обичаме самите себе си

Автор: Jade Wu, PhD – The Savvy Psychologist

Най-важната връзка, която човек има в живота си, е тази със самия себе си. В крайна сметка кое предпочитате – да сте в противоречие със самия себе си през целия си живот или да се обичате и да се цените сами себе си? Ето защо е много важно човек да се научи да се обича. Ето как може да го постигнете.

НАКРАТКО:

  • Вслушвайте се в тялото си, давайте му почивката, храната и грижата, от които има нужда.
  • Позволете си да чувствате и изпитвате всичко, дори и трудните неща.
  • Намерете си нещо творческо, с което да изразявате себе си и се отдайте на някакво хоби, което ви вълнува и кара да се чувствате добре.
  • Бъдете търпеливи към себе си и си прощавайте.
  • Сложете любезно, но твърдо граници в отношенията с другите хора и си защитавайте правата.
  • Помислете кои са ви пътеводните ценности, които ви ръководят в живота.

Представете си, че трябва да прекарате следващите 60 години, заклещени в неразрушима връзка с някого. Трябва навсякъде да ходите заедно, да правите всичко заедно и да изпитвате всяка радост и болка в живота съвместно. Бихте ли предпочели това да е човек, когото обичате или просто понасяте като колега, прикрепен към вас за неограничено време?

А сега обратът: Този човек си самият ти. В края на краищата, трябва да прекарваш всеки ден със самия себе си, до края на живота си. Може да се примириш със себе си, понякога да си в противоречие или може би дори често да си се дразниш. Можеш да си пренебрежителен към себе си или да се разочароваш от себе си, да се съмняваш в мечтите си или да саботираш собствените си усилия за развитие.

Или да си си подкрепа, да се насърчаваш и да изпитваш състрадание към себе си.

Ако имаш избор, в коя връзка предпочиташ да си? И ако си в тази, в която си обичан, как можеш да се грижиш за тази обич? Нека да разгледаме няколко отправни точки:

Да обичаме себе си съвет 1 – Слушайте тялото си

Нашите тела са ценен актив. Без тях не може да се насладим на чаша вино, да помиришем цвете, да създадем шедьовър, да се научим да правим нещо ново,  да се влюбим, да надскачаме собствените си граници, да прегръщаме кучето си … телата са ценни, защото са незаменими. Но често се въртим в омагьосан кръг и използваме телата си като инструмент, използвайки го докато може да работи или  е пред повреждане. Знам, че съм виновна затова, че не си обръщам внимание, докато нещо не се обърка.

Какво би станало, ако обръщахме повече внимание на телата си? Щяхме да си почиваме след натоварените дни и да си даваме шанс да се наспим качествено и възстановим през нощта. Ще ядем по-питателна храна, ще прекарваме повече време сред природата и вероятно да се разтягаме и раздвижваме по-често. От какво точно имат нужда вашите тела, знаят самите те. И ако се вслушате по-внимателно, ще започнете да изграждате една любяща връзка с тях.

Да обичаме себе си съвет 2: Позволете си да чувствате

Често казваме неща като: „Знам, че трябва да съм благодарен, но…“ или „Защо съм толкова безпричинно тревожен?“ или „Трябва да се пренастроя малко и да съм по-положително настроена“. С други думи мислим, че това, което чувстваме е нещо лошо или грешно и се мъмрим заради това, че ги изпитваме.

Но емоциите никога не са добри или лоши. Те са просто естествения начин да реагираме на различни ситуации и често най-добрия способ, който имат мозъците ни, за да реагират при опасност, несправедливост, връзка, желание и нужда. Ако сложим на емоциите етикет „лоши“, започваме да трупаме срам, вина, разочарование просто за това, че сме хора. Ако вместо това допускаме и ценим емоциите си, ще разбираме себе си и ще си съчувстваме повече.

Затова следващия път, когато се чувствате тревожни, ядосани, отчаяни, не се опитвайте веднага да си забраните тези чувства и да сте „позитивни“. Вместо това се запитайте какво е усещането от тази емоция, къде се намира в тялото ви и какво ви подсказва за текущото ви състояние. Може да откриете, че зад гнева се крие разочарование или неувереност в себе си. Това може да са важни подсказки какво да направите. Може да изберете да не действате под влиянието на крайните емоции (например няма нужда да хвърляте неща само защото сте ядосани), но поне ще сте на своя страна, вместо да се борите едновременно и с чувствата си и с трудната ситуация.

Ако сложим на емоциите етикет „лоши“, започваме да трупаме срам, вина, разочарование просто за това, че сме хора.

Да обичаме себе си съвет 3: Научете се да изразявате себе си, придобийте майсторство

Ние хората сме неуморни, творчески създания. Имаме нужда да се себеизразяваме. Може да не се възприемате като творец, защото никога не сте вземали уроци по рисуване, или не можете да свирите на музикален инструмент, но не всяко творчество може да бъде вкарано в шаблона на традиционните изкуства. Може да сте душата на компанията. Или винаги да измисляте най-добрия костюм за Хелоуин. Във вас може да дреме невероятен майстор в правенето на бира, само ако си дадете шанса да опитате да правите това. Вероятно мечтата ви е да изкатерите Апалачите.

Един от най-хубавите начини да се обичате е да си дадете вътрешното удовлетворение от усъвършенстването на някакво умение и свободата да изразявате себе си чрез това умение. Пробвайте се в нещо, което ви е приятно да правите и ви влече с нагласата, че не е задължително да се получи. В крайна сметка надали ще се откажете да подарите подарък на най-добрия си приятел за рождения ден само заради страха, че може да не го хареса? Самият жест е в основата на обичта.

Да обичаме себе си съвет 4: Прощавайте си и имайте търпение

Разбира се като си даваме шанс да разцъфнем, поемаме риска да се провалим и да допуснем грешки.  Понякога тези грешки са сериозни. Те разрушават отношенията ни с хора, които обичаме, променят финансовото или физическото ни здраве, карат ни да се съмняваме в собствената си морални ценности.

Срамът и вината могат да са наистина болезнени. Има основателна причина за това. За нас – социалните животни, които имат морал, тези емоции ни държат отговорни към нас самите и един към друг. Но те не са много полезни, когато ни правят инертни, работят под повърхността, карат ни да се затворим в себе си или да се обърнем срещу себе си. Трудно е да се поправиш истински или да израснеш от грешките си, когато си обхванат от омраза към себе си.

Как да простим на себе си? Започнете от поемане на пълна отговорност за участието си в допуснатата грешка, както и да не се съдите за нещата, които не са станали по ваша вина. Бъдете реалисти. След това си признайте защо сте направили това, което сте направили – вероятно сте действали с добри намерения, но не сте проучили достатъчно преди да направите рискова инвестиция например. Вероятно в момент, в който сте се защитавали, сте обидили партньора си, без да се замислите колко ще го наранят думите ви. Може би сте се чувствали на дъното и сте намерили утеха в някой друг, предавайки партньора си. Това не е оправдание за грешките ви. Но е честно признаване на ситуациите, което ще ви помогне да осмислите какво се е случило и ще ви помогне да започнете да постъпвате правилно.

Последно, но не по важност, бъдете търпеливи. Така, както отнема време да простите на някого, отнема време да простите и на себе си. Но си позволявайте да изпитвате състрадание към себе си и правете стъпки към това да поправите нещата. Не се наказвайте, защото се обзалагам, че надали имате нужда от още напомняния за тежестта, която изпитвате в стомаха си.

Да обичаме себе си съвет 5: Научете се да поставяте граници и да си бъдете най-добър защитник

Да се обичаш значи да се цениш. Когато цениш някого, го браниш, вместо да се възползваш от него. Често сме добри в това да ценим другите хора, но се препъваме, когато опре до нас самите. Например, може да се възмутим от името на приятел, на когото не са платили справедливо, но да си намираме вътрешни оправдания защо отлагаме договарянето на справедливо заплащане за самите себе си. Сигурно никога не бихме си помислили да пристигнем неканени в дома на роднина и освен това да му поискаме и услуга, но същевременно, ако някой постъпи така с нас, ни е трудно да кажем „не“.

Това, което си казваме по този начин, е че ние не сме достатъчно ценни, не заслужаваме уважение. Как може да обичаш и цениш някого, когато дори не го уважаваш?

Слагайте граници дори с най-близките роднини и приятели. Придържайте се към тях любезно, но твърдо. Упражнявайте това умение при всяка възможност.

Слагайте граници дори с най-близките роднини и приятели. Придържайте се към тях любезно, но твърдо. Упражнявайте това умение при всяка възможност. Упражнявайте се да казвате „не“ на неоснователни претенции в огледалото. Упражнявайте се да искате това, от което се нуждаете, в огледалото, било то актуализиране на заплатата с увеличаване на експертизата ви или признание от партньора ви, когато ви е наранил. Когато ви е трудно, си представете, че го правите за най-добрия си приятел.

Да обичаме себе си съвет 6: Опознайте пътеводните си ценности

Един от най-добрите подаръци, които може да си направите е да си дадете посока. Цел в живота. Какво значи това? Добре, нали знаете как хората, които се познават добре, са някак по-привлекателни? Тяхната вътрешна страст, самоувереността им, тяхната непоколебимост пред лицето на несигурността ги прави харизматични. Виждате, че те са в мир със себе си, независимо какво ги вълнува в текущия момент. 

Това не значи, че имат отговор на всички въпроси. Но знаят какви са пътеводните им ценности  – нещата, които ги ръководят в живота. Това може да са – състрадание, промяна, слава, вяра, постижения, красота, сила, дълг, щедрост, мир, връзка с другите… Няма верни или грешни. Просто трябва да знаете кои искате вие самите да следвате. И когато знаете кои са най-важните за вас, ще започнете да вземате по-лесно трудни решения и да се чувствате умиротворени в хаоса на живота.

Източник:

Jade Wu, PhD, Savvy Psychologist, July 23, 2021