Доверието в новата връзка

„До-верието” се свежда до вярата – вярата в мен самия и в другите. Да вярвам, че съм важен и заслужавам. Да вярвам, че мога да се оставя в ръцете на  другия.  Да вярвам, че мога да бъда обичан. Позволявам ли си го?

Започването на нова връзка след насилствена може да бъде изключително трудно. Животът с насилствен партньор в постоянен страх и безпокойство може да те направи скептична към любовта.

Да бъдеш предадена от любим човек боли, а какво по-голямо предателство от това да протегнеш ръка за прегръдка и да получиш шамар. Ако си била многократно наранявана физически или емоционално е възможно да спреш да се доверяваш и да започнеш да виждаш червени флагове там, където наистина няма такива. А това е проблем, защото доверието е основният градивен елемент на всяка връзка и е необходима стъпка по пътя към пълноцените отношения.

Последствия от загубеното доверие

Преди да започнем да обсъждаме начините за поддържане на здрави взаимоотношения след насилие, нека разгледаме последиците от злоупотребата.

Емоционалната и психологическата травма може да доведе до посттравматично стресово разстройство (ПТСР). Симптомите на ПТСР са различни при различните хора. Времето на поява на симптомите може също да е различно – повечето хора с ПТСР получават симптоми веднага след травматичното събитие, но при други може да има забавяне с месеци или дори години преди появата на симптомите.

Симптомите на ПТСР могат да бъдат разделени на четири основни вида:

  • Повторно преживяване на травмата – повтарящи се спомени, кошмари и припомняне на травмиращото преживяване.
  • Симптоми на избягване – избягване на мисли, чувства, предмети, хора или места, които са свързани с травмата.
  • Отрицателни мисли и емоции – прекомерно негативни убеждения за себе си или света, срам или вина, понижено ниво на емоции, чувство на отчужденост и трудности при запомнянето на подробности за травмата.
  • Промени във възбудата или емоционалните реакции – раздразнителност, повишена бдителност, безрасъдно поведение, нарушения на съня и затруднена концентрация.

Хората, които се притесняват, че имат симптоми на ПТСР, трябва да се консултират с лекар. Лечението на ПТСР обикновено включва психотерапия, съобразена с обстоятелствата. С професионална помощ можеш да се научиш да управляваш здравословно емоциите си и да се отърсиш от болезнените спомени.

Всички сме белязани от предишните си преживявания, които в по-голяма или по-малка степен вляят на взаимоотношенията ни. Често пъти в новата връзка се появява проблем, за който отговорен е не другият човек, а травмите от нашето минало, които не сме излекували.

Понякога тялото ти ще реагира инстинктивно на нещо, което преди е означавало опасност. Дори днес да няма от какво да се страхуваш, тялото ти помни кога се е страхувало. Това се нарича травмиран отговор. Мозъкът ти казва, че си изпитвала това преди, че може да си в опасност. Това е част от процеса на възстановяване, тъй като мозъкът ти в началото не знае, че си в безопасност.

В краха на едно партньорство е възможно като своеобразна защитна реакция да се отчуждиш от себе си, като се откажеш да бъдеш каквато си, защото ти си се доверила, разкрила, отдала на човек, който не само, че не го е оценил, но те е наранявал системно, а в това няма нито любов, нито уважение. Възможно е разочарованието да има опустошителни последици към нагласите ти – да започнеш да мислиш, че любовта е илюзия, близостта е капан, а чувствата са измамни. Така, в един момент ти би могла да се откажеш да бъдеш това което си и чрез оправдания и бягства да предаваш себе си ден след ден.

Помни обаче, че е невъзможно да има здрава и хармонична връзка без автентичност, а начина, по който гледаш на себе си и това, което смяташ, че заслужаваш ще получаваш като отношение от другите.

Доверието във връзката стъпва върху доверието към себе си, а любов на другия няма как да дадеш ако не обичаш себе си.

Развий доверие към себе си

Прости си

Ако се питаш „как да имаш здрава връзка след емоционално насилие“, първата и най-важна стъпка е да си простиш. Може да чувстваш гняв, срам и вина, че си останала с насилника си по-дълго, отколкото би трябвало, но обвиненията и самокритиката няма да направят нещата по-добри.

Бъди състрадателна към себе си и се опитай да идентифицираш какво те е привлякло към бившия партньор. Консултирането може да ти помогне да разбереш модела, от който трябва да се освободиш.

Постави граници спрямо хора, които подкопават твоето самочувствие

Упражнявай се да се казваш „не“, когато не искаш или не харесваш нещо, отказвай да правиш неща, които ти носят дискомфорт. Упражнявай се да приоритизираш собствените си потребности и да отстояваш себе си, ако някой се опита да се държи пренебрежително с теб или да ти поставя етикети и оценки. 

Спазвай обещанията към себе си

Започни с малки, ежедневни обещания, като например „Давам си дума, че утре ще стана в 7:30ч.“. Дори и да е незначително, това все пак е обещание и колкото повече обещания спазваш, толкова повече развиваш навика си да спазваш обещания и така ще създадеш доверителна връзка със себе си. Ще започнеш да разбираш, че можеш да разчиташ на себе си, да усещаш лоялност и сигурност.

Говори мило със себе си

Как би говорила на най-любимия си човек? Какви думи би използвала? С каква интонация би ги произнесла? По този начин е важно да общуваш и със себе си, когато се проваляш, когато ти е трудно, когато си объркана. „Да това, което се случва е много трудно, но знам, че мога да се справя“. „Харесва ми това, че успявам да се концентрирам и да свърша толкова много работа.“ „Обичам усмивката си.“ „Заслужвавам да си дам почивка и да не правя нищо цял ден.“ „Браво на мен!“.

Слушай сърцето си

Протегни ръка и отвори сърцето си. Дишай и се свържи с него. Чуй го какво иска и му го дай. Огледай се около себе си и откривай с интуицията хората, на които можеш да вярваш. И някъде там, сред различните образи откриваш и едно замъглено неясно лице. Представи си как този човек с неясни, но познати черти се доближава плахо все по-близо и колкото повече се доближава, толкова по-познат ти се вижда. Изведнъж откриваш, че това си ти. Да, човекът, на когото можеш да вярваш безусловно си ти самия. Човекът, който те обича безусловно си ти самия. Човекът, който ти се доверява безусловно си ти самия. За да се довериш на другите, трябва първо да вярваш на него. Довери му се и го пусни в сърцето си.

Как да се научиш да се доверяваш отново

Погрижи се за себе си

Едно от ключовите неща за твоя напредък е да можеш да разпознаеш собствените си нужди и да поискаш да бъдат задоволени. В насилническата връзка твоите нужди са били напълно неразпознати. За това може да ти бъде полезен терапевт, който е специализиран в домашното насилие.

За да се свържем с някого по сантиментален начин, трябва да се чувстваме в безопасност с този човек, да се чувстваме разбрани и приети, а това няма как да стане ако не комуникираме нуждите и очакванията си.

Обичането и грижата за себе си не само повишава увереността ти, но и задълбочава връзката ти с другите.

Бъди внимателна

Увери се, че влизаш в следващата връзка с широко отворени очи.

Жертвите често си падат по някой с подобни личностни черти и поведение на предходния партньор, защото са свикнали с това. Стой далеч от хора като бившия си и в момента, в който започнеш да виждаш червени знамена, бягай през глава, вместо да ги рационализираш. Говори с новия си партньор за съмнителните поведения, които си забелязала в него. Виж как реагира на конфронтация – това ще ти разкрие много за това какъв е той.

Тренирай се да взимаш здравословни решения и да идентифицираш типа хора, около които искаш да бъдеш, а не хората, които „имат нужда“ от теб.

Говори с партньора си

Най-добрият начин да намерите път един към друг и да изградите отношенията си е да говориш откровено за миналото си с партньора. Обясни му за, на пръв поглед, безобидните неща, които при теб провокират паника и страх. Ще се наложи да се научи да избягва да прави неща, които те плашат. Научи го как да реагира, когато неволно те е задействал – дали да те прегърне докато се успокоиш или да се отдръпне, ако не искаш да бъдеш докосвана в такъв момент.

С времето тялото ти ще започне да се отпуска и ще се научи да се доверява. Всеки път, когато партньорът ти е фрустриран от нещо малко, но не излива разочарованието си върху теб с тормоз, недобри думи или физическо насилие, ще се отпускаш по малко. Подкрепата на партньор, който е мил, грижовен и разбиращ, прави пътуването много по-лесно.

Photo by Emma Bauso from Pexels

Не очаквай партньорът ти да свърши твоята работа

Възможно е подсъзнателно да искаш новият ти партньор да бъде този, който да те „поправи“. Израснахме с приказки, в които нашият очарователен принц на бял кон щеше да нахлуе и да ни спаси от цялата болка. Дори и да не вярваме в това съзнателно, това убеждение се проявява в начина, по който се отнасяме към новите си партньори. Искаме те да ни излекуват. Искаме да ни обичат толкова силно, че цялата болка от миналото да бъде изтрита.

Въпреки че една нова връзка може да бъде невероятно лечебна, не очаквай новият ти партньор да те поправи. Той със сигурност може да ти помогне да ускориш процеса на възстановяване, но ти трябва сама да свършиш вътрешната работа.

Източници:

Дора Прангаджийска – Доверието, 2015

Разбиране на посттравматичното стресово разстройство, Фондация “Лундбек”

Емилия Сотирова – Доверие към себе си-защо е толкова важно?, 2020