А после какво

Поздравления! Насилието е вече зад гърба ти!

Може би вече си срещнала човек, който е предизвикал интереса ти. Може би все още не си сигурна, че си готова за нова връзка. Независимо на какъв етап се намираш, излизането на среща след насилствена връзка може да те плаши и да те кара да се чувстваш много уязвима. Добрата новина? Според експертите, че има редица стъпки, които можеш да предприемеш, за да си сигурна, че си емоционално готова да започнеш нова връзка, да възстановиш вярата в себе си и да можеш да различиш здравата връзка от нездравословната.

Съвсем разбираемо е ако ти е трудно да се отпуснеш и свържеш емоционално. Може да ти е трудно да се довериш. Всичко това са нормални чувства и е важно да бъдеш търпелива, докато вървиш напред.

Дай си време, няма “правилен” срок, в който да започнеш да излизаш отново, така че най-добре е да се осланяш на интуицията си. Ако вече си в нова връзка, която напредва и става сериозна твърде бързо, това може да е червен флаг.

Ето някои важни аспекти, на които да обърнеш внимание, докато се впускаш в новата глава от своя живот:

Съсредоточи се върху изцелението

Добре е да получиш подкрепа за справяне с последствията от болезнените си преживявания, преди да започнеш нова връзка – например като посетиш терапевт, който е специализиран в травмата. Той може да ти помогне както с определянето на граници, така и с идентифицирането на червени знамена в отношението на нов партньор, намирането на отговори на въпроси, като например как насилникът е влязъл в живота ти, защо си останала и какви тактики е използвал той.

Наличието на безопасно пространство за преработка на болката може да бъде ключът към продължаването напред и намирането на по-здравословни, по-щастливи взаимоотношения. Избързването може да повлияе негативно на новите взаимоотношения. Много хора откриват, че една насилствена връзка води до цикъл – това често се случва в резултат на неразрешени психологически щети, които са настъпили.

Определи какво означава здрава връзка за теб

Запознанството след насилствена връзка ще изглежда различно за всеки, но отличителните белези на здравата връзка са общовалидни – наличието на безопасно пространство за открита и честна комуникация, поставяне на здрави граници и отношение един към друг с уважение и равенство.

Когато започнеш да излизаш на срещи отново, е полезно да напишеш списък с това как изглежда една здрава връзка за теб. Какво те кара да се чувстваш видяна, чута, обичана и оценена? Направи списък с червените знамена, на които си била свидетел в началото на насилствената връзка – независимо дали това включва манипулация, газлайт, вербална или емоционална злоупотреба или контролиращо поведение.

Планирай предварително как ще реагираш, ако бъдещ партньор се опита да наруши границите ти. Например, ако решиш да плащаш сама за храната си в началото, защото бившият ти е използвал парите като начин да те контролира, човекът, с когото си на среща може да предложи да покрие сметката, но трябва да уважи избора ти, ако категорично откажеш. Ако настоява да плати, когато си казала не, започни да следиш за други случаи, където твоето„не“ не се уважава – това може да е червен флаг.

Довери се на инстинктите си

За съжаление една насилствена връзка може да разцентрова твоя „психологически радар“ — с други думи, способността ти да се доверяваш на собствените си инстинкти — или като те накара да се съмняваш в собствените си мисли и чувства, или като те направи прекалено мнителна и предпазлива.

За да си сигурна дали дадена връзка ще бъде добра за теб или не, би могла да имаш доверен приятел, член на семейството или психотерапевт, с който да свериш своя инстинкт. Не пренебрегвай усещанията си – ако чувстваш, че нещо не е наред, вероятно не е.

Прочети още: Търсиш любов все на грешните места?

Грижи се за себе си

Грижата за себе си е важна за всеки, но още по-важна е за тези, които са преживели насилие в миналото. Започни да мислиш какво ти носи радост и мир и го включи в ежедневието си.

Воденето на дневник е добра идея, тъй като той може да бъде твоето безопасно, лечебно място, в което да дадеш воля на мислите и чувствата си.

Също може да бъде много полезно да включиш в грижите за себе си медитация и йога, а ако това не е твоето, можеш да се изгубиш в хубава книга, да вземеш топла вана или да прекарваш време сред природата.

Можеш да изразяваш себе си с различни изкуства, музика, готвене или изучаване на нов език.

Грижи се за тялото си и за физическите си нужди с любов и уважение – масажи, спорт, танци и дори можеш да експериментираш с нестандартни опции като скално катерене, бойни изкуства, скачане на батут или нещо друго, което намираш за забавно.

Прочети още: Утвърждения

Изгради си система за подкрепа

Направи списък с всички хора, към които можеш да се обърнеш за подкрепа, съвет и дори просто да те изслушат без да те осъждат.

Да имаш доверено семейство и близки приятели, на които можеш да се довериш за това как се чувстваш – както за миналото, така и за настоящето, може да ти помогне да преминеш през трудни времена.

Photo Liza Summer – Pexels

Източници:

REBECCA STRONG – Here’s What You Need To Know About Dating After Leaving An Abusive Relationship, https://www.elitedaily.com/, 07/2020